Ξένη Λογοτεχνία

“Και τώρα εγώ”, Jojo Moyes, εκδόσεις Ψυχογιός

Κάπου το 2016 διάβασα για πρώτη φορά βιβλίο της Moyes και συγκεκριμένα το “Πριν έρθεις εσύ”. Ήταν η πρώτη φορά που δεν μπορούσα να κρατήσω τα δάκρυά μου διαβάζοντας την ιστορία και τις περιπέτειες ενός ήρωα.

Θα ξεκινήσω με μια μικρή ανασκόπηση των δύο προηγούμενων βιβλίων προτού αναφερθώ στο τελευταίο που ολοκλήρωσα πριν από λίγες μέρες.

“Πριν έρθεις εσύ”

Υπόθεση: Η Λουίζα Κλαρκ, είναι μια κοπέλα χωρίς ιδιαίτερα όνειρα, αλλά με ισχυρό χαρακτήρα και δυναμική προσωπικότητα. Αναλαμβάνει να δουλέψει στην οικογένεια Τρέινορ όπου θα φροντίζει τον τετραπληγικό γιο τους, Γουίλιαμ, κυρίως όμως θα προσπαθήσει να τον μεταπείσει στην απόφασή του για ευθανασία. Η Λουίζα ερωτεύεται τον Γουίλιαμ και από αυτό το σημείο ξεκινούν οι περιπέτειές της.

Η άποψή μου: Το πρώτο βιβλίο είναι μοναδικό καθώς εκτυλίσσεται η ιστορία της Λου και του Γουίλιαμ. Η Μoyes κινηματογραφικά μας διηγείται την σχέση τους κι εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο από το να ακολουθήσουμε τις σκέψεις των ηρώων. Γλαφυρό, περιγραφικό και συναισθηματικό το πρώτο βιβλίο. Στον αναγνώστη αφήνει την καλύτερη εντύπωση.

“Μετά από εσένα”

Υπόθεση: Η Λου δεν είναι πλέον το κορίτσι που γνωρίσαμε στο προηγούμενο βιβλίο. Ένα ατύχημα την αναγκάζει να επιστρέψει στο πατρικό. Παρηγοριά σε όσα τις έχουν συμβεί βρίσκει στις συναντήσεις της με τα μέλη μιας ομάδας ψυχολογικής υποστήριξης. Εκεί γνωρίζει τον Σαμ όπου θα της αλλάξει τα σχέδια που είχε μέχρι εκείνη την στιγμή.

Η άποψή μου: Οι περισσότεροι λένε ότι το δεύτερο βιβλίο της Moyes δεν είναι τόσο καλό όσο το πρώτο. Κι σ’ αυτό το σημείο θα διαφωνήσω, αφού πρώτο σημειώσω ότι κι εμένα δεν με ξετρέλανε όσο το πρώτο. Όμως θα πω το εξής: η Moyes έγραψε μια πολύ δυνατή ιστορία, γεμάτη συναισθήματα που καθήλωσε τον αναγνώστη. Δύσκολα ο αναγνώστης μπορεί να ξεχάσει όλα όσα βίωσε στο πρώτο βιβλίο. Το δεύτερο βιβλίο είναι ένα βιβλίο στήριξης. Η Moyes δεν θέλει να μας στεναχωρήσει άλλο με τις περιπέτειες της Λου, αλλά θέλει να μας ελαφρύνει τον πόνο, να καταλάβουμε ότι ο,τιδήποτε και να συμβεί πάντοτε όλα μπορούν να αλλάξουν. “Τι κι αν νύχτωσε; Πάλι αύριο θα ξημερώσει.” Αυτά θα μπορούσε να ήταν τα λόγια της συγγραφέως σε αυτό το βιβλίο. Συνεπώς, διαβάστε και την συνέχεια!

Και φτάνουμε τώρα στο τελευταίο βιβλίο.

“Και τώρα εγώ”

Υπόθεση (οπισθόφυλλο βιβλίου)

Κάθε μεγάλη ιστορία αγάπης πρέπει να έχει ένα τέλος…

Η Λουίζα Κλαρκ φτάνει στη Νέα Υόρκη έτοιμη να ξεκινήσει μια νέα ζωή, βέβαιη ότι μπορεί να φέρει σε πέρας αυτή τη νέα περιπέτεια και παράλληλα να κρατήσει ζωντανή τη σχέση της, παρά την απόσταση, με τον Σαμ. Μπαίνει, λοιπόν, στον κόσμο των εκατομμυριούχων πιάνοντας δουλειά στο σπίτι του Λέοναρντ Γκόπνικ και της πολύ νεότερης δεύτερης συζύγου του, Άγκνες. Η Λου είναι αποφασισμένη να εκμεταλλευτεί στο έπακρο κάθε εμπειρία που θα της προσφέρει η Νέα Υόρκη. 

Όταν συναντήσει τον Τζόσουα Ράιαν, έναν άντρα που θα της ξυπνήσει θύμησες, η Λου θα βρεθεί διχασμένη ανάμεσα στη δουλειά της στην Πέμπτη Λεωφόρο και στο κατάστημα με ρούχα βίντατζ, όπου νιώθει σαν στο σπίτι της. Τα ερωτήματα τίθενται αμείλικτα μπροστά της: Ποια είναι η Λουίζα Κλαρκ; Και πώς βρίσκει κανείς το κουράγιο να ακολουθήσει την καρδιά του, όπου κι αν αυτή τον οδηγήσει; 

Η άποψή μου: Το τελευταίο αυτό βιβλίο μ’ άρεσε πολύ! Διέθετε αυτήν την κλιμάκωση συναισθημάτων που αναζητούσα. Στεναχωρήθηκα που άφηνε πίσω της τον Σαμ (ίσως σε ένα μέρος το έβρισκα κι εγωιστικό) αλλά μετά κατάλαβα πως η Λου είχε ανάγκη να γνωρίσει τον εαυτό της, γι’ αυτό και έφυγε για την Νέα Υόρκη. Πολλές από τις σκέψεις τις Λου θα μπορούσαν να είναι και σκέψεις δικές μου, πολλές από τις ενέργειές της επίσης. Ποιος θα μπορούσα να μην υποκύψει στην ομοιότητα του Τζος με τον Γουίλιαμ; Η ουσία όμως είναι “το μετά”… και αυτό μας το δείχνει η Moyes από τις αποφάσεις της ηρωίδας της. Η γραφή της συγγραφέως είναι ξεκούραστη κι απολαυστική όπως και στα δύο προηγούμενα βιβλία της, περιγραφική, ζωντανή.

Δεν θα μπορούσα να μην σας προτείνω να το διαβάσετε… αντίθετα θα σας ρωτούσα γιατί δεν το έχετε κάνει ακόμα!!!

Περιεχόμενο 5/5

Χαρακτήρες 5/5

Γλώσσα 4,5/5

Πλοκή 4/5

Leave a comment