Ξένη Λογοτεχνία

“Το μουσείο της σύγχρονης αγάπης”, Heather Rose, Εκδόσεις Ψυχογιός

Ίσως είμαι από τους λίγους θαυμαστές της Μαρίνας Αμπράμοβιτς κι αυτό γιατί το έργο της και η τέχνης της διχάζει τους θεατές. Πολύ διερωτώνται αν αυτό που παρουσιάζει κατατάσσεται σε κάποιο είδος τέχνης. Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς ασχολείται με την σχέση του καλλιτέχνη με το κοινό, συγκεκριμένα με την Performace Art. Έγινε ιδιαίτερα γνωστή από την perfomance της στην Νέα Υόρκη στο μουσείο MoMA , όπου εκεί την συνάντησε ο σύντροφός της Ulay μετά από 22 χρόνια από την ημέρα του χωρισμού τους. Η επόμενη συνάντηση έγινε στην αίθουσα του δικαστηρίου όταν ο Ulay την κατηγόρησε για εκμετάλλευση των κοινών έργων τους.

Έχοντας λοιπόν ασχοληθεί αρκετά με την Μαρίνα Αμπράμοβιτς επόμενο ήταν να διαβάσω το βιβλίο της Heather Rose που βασίζεται στην perfomance της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια η καλλιτέχνιδα έδωσε την συγκατάθεσή της για την εμφάνισή της στο μυθιστόρημα.

Heather Rose

Γεννήθηκε στην Αυστραλία. Έχει γράψει μέχρι σήμερα επτά μυθιστορήματα για ενηλίκους και παιδιά, τα οποία ήταν υποψήφια ή και απέσπασαν βραβεία λογοτεχνίας, αστυνομικού μυθιστορήματος, φαντασίας/επιστημονικής φαντασίας και παιδικής λογοτεχνίας. Το μυθιστόρημα “Το μουσείο της σύγχρονης τέχνης” τιμήθηκε με τα βραβεία Stella, Christina Stead και Margaret Scott.

Υπόθεση βιβλίου από το οπισθόφυλλο

Παρακολουθούσε τις τελευταίες ώρες της περφόρμανς Η καλλιτέχνις είναι εδώ, να περνούν, τον έναν επισκέπτη μετά τον άλλον να κοιτάζουν τη γυναίκα απέναντί τους. Η Τζέιν ένιωθε ότι είχε δει ένα πράγμα ανεξήγητης ομορφιάς στους ανθρώπους που τους τραβούσε αυτή η τέχνη, και είχε βρει την αντανάκλαση ενός μεγάλου μυστηρίου. Τι είμαστε; Πώς θα ’πρεπε να ζούμε;

Κι αν ήταν όνειρο, τότε ο Άρκι ήθελε να ξέρει πώς θα τελείωνε. Ίσως θα τελείωνε αν πήγαινε να δει τη Λίντια. Αλλά ήταν το μόνο που δεν επιτρεπόταν να κάνει. 

Ο Άρκι Λέβιν είναι ένας συνθέτης που ζει στη Νέα Υόρκη. Βρίσκεται σε διάσταση με τη γυναίκα του, αλλά κρατάει μια υπόσχεση που της έχει δώσει, όσο κι αν τον συνθλίβει το βάρος της. Την πρώτη μέρα της άνοιξης του 2010 ο δρόμος του τον φέρνει στο ΜοΜΑ και βλέπει τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς να εκτελεί το Η καλλιτέχνις είναι εδώ. Για τις επόμενες εβδομήντα πέντε μέρες, όσο κρατάει η περφόρμανς, ο Άρκι νιώθει κάτι να τον τραβάει στο ΜοΜΑ, όπως και ένα σωρό άλλους ανθρώπους, που πηγαίνουν να τη δουν ξανά και ξανά, μαγνητισμένοι. Και μέσα από το θέαμα που ξεδιπλώνεται μπροστά του αρχίζει σιγά σιγά να συνειδητοποιεί τι μπορεί να του λείπει από τη ζωή του και τι πρέπει να κάνει.

Η άποψή μου

Στο μυθιστόρημα παρουσιάζονται τέσσερα πρόσωπα με βασικό ήρωα τον Άρκι. Ο Άρκι, συνθέτης που εκτός από την κρίση ηλικίας του αντιμετωπίζει και την ασθένεια της γυναίκας του που έχει σταθεί αφορμή για τον χωρισμό τους. Φθάνει στην performance της Αμπράμοβιτς με την θέληση να βρει τα λάθη του. Εκεί ο Άρκι γνωρίζει την Τζέιν, μια δασκάλα σύγχρονης τέχνης που είναι θαυμάστρια της καλλιτέχνιδος. Η Χιλάια, συνεργάτιδα του Άρκι κάθεται αρκετά συχνά στην καρέκλα έχοντας αντίκρυ της την Μαρίνα. Η Μπρίτικα παρακολουθεί την Μαρίνα στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής της . Το έργο της Μαρίνας συνδέει τους τέσσερις ήρωες μεταξύ τους, ενώ ως αναγνώστες έχουμε την δυνατότητα να αισθανθούμε τα συναισθήματά τους όταν βρίσκονται στην αίθουσα. Η γραφή της Heather Rose είναι παραστατική και ζωντανή. Αισθάνεσαι τα ειλικρινή συναισθήματα των ηρώων στις διάφορες στιγμές της ζωής τους. Το βιβλίο αυτό στιγμή δεν με κούρασε, αντίθετα στάθηκε αφορμή να θυμηθώ ξανά σημαντικά σημεία από το έργο της Μαρίνας Αμπράμοβιτς και του Ulay.

Βαθμολογία

Περιεχόμενο 4/5

Χαρακτήρες 4,5/ 5

Γλώσσα 4/5

Πλοκή 4/5

Σύνολο βαθμολογίας 4,1

Leave a comment